2016 Sommarjazzveckan

Änglaspel

Måndagen 25 juli gästade Änglaspel, L´Jazz och LjungskilegårdenLagom till sitt 40 årsjubileum kommer i sommar Änglaspel tillbaka till Ljungskile. Septetten har varierat, medlemmar har bytts ut genom åren, men har alltid utgjort gräddan av Göteborgs jazzscen, och har alltid bjudit på lysande jazz med fullt ös i en halsbrytande blandning av musik, humor, konstig sång, lite Bach och i värsta fall allsång!

Vad annat är att vänta med en ledare av Stefan Forsséns kaliber, årets Lars Gullinpristagare, som egentligen var menad som matematiker. Kommer du premiärkvällen 25 juli så är det troligt att du får höra Stefans funderingar om sambanden mellan jazz och matematik.

Lars Birger Almkvist – trumpet

Mikael Godée – sopransaxofon

Thomas Jäderlund – altsaxofon

Martin Svanström – tenorsaxofon

Stefan Forssén  – piano

Peter Jansson – bas

Göran Kroon – trummor

Isabella Lundgren, Claes Janson, Carl Bagge Trio

Tisdagen 26 juli 2016 gästade Isabella Lundgren, Claes Janson & Carl Bagge Trio, L´Jazz och Ljungskilegården

När gamle bluesräven Claes Janson i sommar i Ljungskile framträder ihop med Isabella Lundgren kan vi förvänta oss en underbar blandning av Ray Charles, Stevie Wonder, Nina Simone, Bob Dylan och Billie Holiday och annat ur Amerikanska Sångboken. Och ålderskombinationer brukar få överraskande och trevliga effekter.

Båda går till rötterna på sitt eget vis. Isabella berättar att hon tidigt förstod storheten hos Billie Holiday, Sarah Vaughan och Ella Fitzgerald, som utan barlast och extra krusiduller använde precis det de behövde för att berätta just sin historia. Just så försöker hon sjunga, och har sin ringa ålder till trots skaffat sig ett stadigt jazzfundament att ta avstamp från.

Claes var med Canyon Group med på Svensktoppen redan i mitten av 1960-talet. Men blev med åren ”ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och Blott en dag med samma mjuka sträva studsande rytm”. Så hette det i motiveringen när han fick Cornelispriset. Men han har även satt spår inom filmen, bl a som rövaren Tjorm i Ronja Rövardrottning där han sjöng de smått klassiska rövarvisorna tillsammans med Tommy Körberg och Rune Andersson. Och 1998 fick han från scenen hylla sin förebild Ray Charles när denne mottog Polarpriset i Berwaldhallen.

Isabella Lundgren – sång

Claes Janson – sång

Carl Bagge – piano

Niklas Fernqvist – bas

Daniel Fredriksson – trummor

Scott Hamilton & Jesper Thilo Quartet

Onsdagen 27 juli 2016, gästade Scott Hamilton & Jesper Thilo Quartet L´Jazz och Ljungskilegården

Olidligt svängigt blir det när Scott Hamilton och Jesper Thilo ställer sig framför kompet, två tenorsaxar som tidigt var ute på jazzscenen med swinggiganter som Ben Webster, Coleman Hawkins och Don Byas som förebilder. Scott hade några klarinettlektioner i barndomen bakom sig när han som tonåring slog amerikanarna med häpnad och han fick snart arbeta med Anita O’Day, Woody Herman, Tony Bennett, Gerry Mulligan, Buddy Tate och Rosemary Clooney. Hans ton imponerade på själve Benny Goodman som han spelade med ända till början av 1980-talet.

Jesper var inte tjugo när han 1960 togs in i Arnved Meyers orkester där han fick spela med sina förebilder. Han har varit med i Danmarks Radios Big Band och har medverkat på en lång rad skivinspelningar, bland annat Miles Davis Aura, Miles egen favorit.

2006 blev han den förste utländske mottagaren av Piratenpriset, och förste musikern, vilket motiverades med att ”Berättandet finns i alla konstformer”.

Scott Hamilton – tenorsaxofon

Jesper Thilo – tenorsaxofon

Søren Kristiansen – piano

Hans Backenroth – bas

Kristian Leth – trummor

Iris Bergcrantz Quintet

Torsdagen den 28 juli 2016 gästade Iris Bergcrantz Quintet, L´Jazz och Ljungskilegården

En hel familj prominenta musiker tar plats på scen: Iris Bergcrantz röst har mötts av jubel: ”Ny svensk jazzsensation”. Trumpetaren Anders Bergcrantz, som nu äntligen återvänder till Ljungskile, är en av en handfull svenska internationella jazzmusiker. Han har prisats mångfaldigt (t ex Django d’Or 2010, Årets trumpetare 2015), och har spelat med bl a Monica Zetterlund, Dave Liebman, Billy Harper, Victor Lewis, Billy Hart, Richie Beirach, Adam Nussbaum, McCoy Tyner, Mike Brecker och Kungliga Filharmonikerna.  Mamma Anna-Lena Laurin startade sin professionella bana som jazzpianist, men har med tiden framträtt som en framstående kompositör med verk som Iphigenia och Quests Concerto for flute strings and harp. 2013 blev hon årets kompositör.

Dottern Iris är sin ålder till trots mycket rutinerad, med början i mammas kör vid fyra. Hon är också medlem i vokalgruppen Åkervinda och låter sig inspireras av folkmusik så väl som av 60-talsrock.

Iris Bergcrantz – sång

Anders Bergcrantz – trumpet

Anna-Lena Laurin – Fender Rhodes, Mini moog synthesizer

Anders Fjeldsted  – bas

Johan Kolsut – trummor

Lisbeth Diers Stereofoni Ensemble

Fredagen 29 juli 2016 gästade Lisbeth Diers Stereofoni Ensemble,  L´Jazz och Ljungskilegården

Många trummisar tycker om att slå hårt på instrumentet. Danska Lisbeth Diers gör snarare tvärtom, men som navet i ensemblen driver hon på med vispar, filtklubbor, händer bland en arsenal av slagverk, utbrister stundom i överraskande sång, och får bandet att skapa häpnadsväckande variationer.

Lisbeth har under många år varit ett av de stora namnen på den europeiska jazzscenen, har spelat med musiker som Django Bates, Steve Swallow, Bobo Stenson, Lena Willemark och Bohuslän Big Band, och finns med på omtalade inspelningar, t ex med Triple Bass Fantasy där hon blandar sig med sax, basklarinett och tre basar! I Orkesterjournalen kan vi läsa: “det är inte de tre basarna vi ser på scen som är det märkliga utan att vi inte ser udda sättningar oftare”! I Ljungskile får du uppleva en av dessa.

Staffan Svensson – trumpet, trombon

Niclas Rydh – trombon, tuba

Pernile Bevort – tuba, saxofon, bas-klarinett

Adam Forkelid – piano

Thomas Fonnesbæk – bas

Lisbeth Diers – percussion

Lars Jansson Trio & Peter Asplund

Lördagen 3o juli 2016 gästade Lars Jansson Trio & Peter Asplund, L´Jazz och Ljungskilegården

Vem är så mer skickad att avfyra finalen än Lars Jansson, Ljungskiles världspianist som en gång var med och startade L’Jazz med sin trio. Denna gång framträder han med trumpetaren Peter Asplund som kommer till Ljungskile med basisten Hans Andersson och trummisen Johan Löfcrantz Ramsay. Peter har spelat med storheter som Bob Brookmeyer, Herbie Hancock, Clark Terry, Toots Thielemans, Niels Henning Ørstedt Pedersen, Alice Babs, Monica Zetterlund, för att inte tala om Björn Skifs, Lena Philipsson, Robert Broberg, Kent, Ainbusk Singers och Bo Kasper. Han har varit Grammisnominerad tre gånger, vunnit OrkesterJournalens Gyllene Skiva två gånger och bland många andra priser erhållit Django d’Or i kategorin Contemporary Star of Jazz. I Ljungskile blandar han sin trumpet med sång i Mel Tormés anda och bjuder på musik ur Amerikanska sångboken, varvad med nyskrivet.

När kvällen så övergår i natt fortsätter så en grupp med bl a några av L’Jazz’ stipendiater.

Peter Asplund – trumpet, sång

Lars Jansson – piano

Hans Andersson – bas

Johan Löfcrantz Ramsay – trummor

Foto: The Studio