2015 Sommarjazzveckan

Jonas Kullhammar & New Kids on The Rock

Måndag 20 juli 2015 gästade Jonas Kullhammar & New Kids on The Rock, L´Jazz och Ljungskilegården

Förband: Elin med vänner

När Jonas Kullhammar Quartet släppte sin tredje skiva (JKQ-Plays Loud For The People) för drygt tio år sedan skrev den legendariske jazzkritikern Ingemar Glanzelius i DN: Skicka en skiva till Sonny Rollins så tar han sin saxlåda och nästa flygplan till Orminge, för han vill spela med den rytmen, humorn och energin och med en lillebror, lika sugen och respektlös som han. Detta är en av de starkaste och roligaste skivor jag hört nånsin.”Jonas Kullhammars bredd illustreras av denna exempelsamling medmusiker: Fredrik Norén Band, Peanuts Hucko, Claes Janson, Eldkvarn, Fläskkvartetten, Daniel Lemma, Magnus Lindgren, Ulf Wakenius, Bobo Stenson och Salem al Fakir. Jonas har förärats ett antal priser, bl.a.

Årets jazzmusiker, två år i rad

Django D’or i kategorin Contemporary star of jazz, (den första under 50 år som fått detta pris)

Arne Domnérus Guldsax 2006

Alice Babspriset 2008

JKQ blev Årets jazzgrupp 2003

Mölnlycke Storband med Anna-Maria Särnhult och Pernilla Warberg

Tisdagen 21 juli 2015 gästade Mölnlycke Storband, L´Jazz och Ljungskilegården

En hyllning till Alice Babs och Monica Zetterlund

Mölnlycke Storband tar sig an allt från Count Basie till Lars Jansson. I Ljungskile får vi höra ett program med något av det bästa svensk jazz frambringat, en hyllning till Alice Babs och Monica Zetterlund.Bandet bildades 1973 inom Härryda kommunala musikskola och musikerna var då mellan tretton och femton år. 1985 ombildades bandet till en fristående förening och där började dess långa period av konserter och turnéer, ofta med kända musiker som Nisse Landgren, Putte Wickman, Georgie Fame, Östen Warnebring, Svante Thuresson, Lasse Samuelsson, Arne Domnérus, Rune Gustafsson, Björn J.son Lindh, Janne Schaffer, Maria Schneider, Bob Mintzer, Claes Janson, Bengt-Åke Wallin, Sonya Hedenbratt, Jan Allan, Johan Norberg, Rigmor Gustafsson, Viktoria Tolstoy, Margareta Bengtsson och inte minst Lars Jansson

Anna-Maria Särnhult – sång

Fredrik Forsman – lead alt

Lars Munther – 2:a alt

Vicotr Tullenbåge – 1:a tenor

Christina Lundin – 2:a tenor

Jakob Reigo – baryton

Ola Lindhe – lead trombon

Anders Lundin – 2:a trombon

Daniel Strigård – 3:e trombon

Torbjörn Agerberg – bastrombon

Dan Warvne – lead trumpet

Mats Eklund – 2:a trumpet

Stefan Kolmberger – 3:e trumpet

Gösta Emelius – 4:e trumpet

Niklas Hugosson – piano

Anders Johansson – trummor

Tobias Sundgren – bas

Daniel Lemma med band

Onsdag 22 juli 2015 gästade Daniel Lemma med band, L´Jazz och och Ljungskilegården

Förband: Carolines ensemble

Daniel berättar att amerikansk folkmusik ligger hjärtat närmast. Det började när Daniel för många år sedan hörde några låtar, inspelade av Alan Lomax under 30-40-talen. Musiken fångades upp av en tratt, fördes vidare ner i en nål som graverade vibrationerna i skivan. Ett musikaliskt ögonblick var dokumenterat. Det här blev Daniels ideal och han är inte alls intresserad av att sitta och klippa och klistra i ljudfiler och skulptera fram det ultimata soundet i studion. Det blir minimalistiskt, nästan helt akustiskt. Ljudet av stålsträngar och trä kompletteras ofta bara av dovt fotstamp som håller takten. Han minns artister som Bascam Lamar Lunsford och Buell Kazee.

– Som en dröm man knappt minns. Det finns en mystisk svängighet i de där gamla inspelningarna. Bob Dylan tog alla de där grejerna som jag hittade i den amerikanska folkmusiken och rörde ihop det till sin egen grej. Musik som hör hemma ingenstans och överallt.

Lars Jansson Trio med saxofonisten Håkan Broström

Torsdag 23 juli 2015 gästade Lars Jansson Trio med saxofonisten Håkan Broström, L´Jazz och Ljungskilegården

Förband: Daniel Johansson Trio

Denna sommar har Lars Jansson med sig Håkan Boström, en garvad saxofonist som spelat med musiker som Nils Landgren, Victoria Tolstoy, Putte Wickman, Toots Thielemans och Herbie Hancock. Håkan började sin bana hemma i Motala i ett bluesband med B B King, Muddy Waters och Ray Charles som förebilder och spelade även några år med Peps Perssons Blodsband.

Som alltmer renodlad jazzmusiker bildade han 1988 In and Out med bl a Esbjörn Svensson på piano, gjorde inspelningar med Bob Brookmeyer och turnerade i Kanada och Grekland. Han har spelat med Radiojazzgruppen och Stockholm Jazz Orchestra, arrangerar och komponerar och är en av ledarna för Norrbotten Big Band som han är medlem i sedan drygt tjugo år och sätter mycket högt.

-Bandet slår alla andra storband vad gäller uppmärksamhet och koncentration!

Med sitt New Places Orchestra spelar han nu också med Tommy Körberg.

 

Margareta Bengtson, Klas Lindquist, Mathias Algotsson Trio

Fredag 24 juli 2015 gästade Margareta Bengtson, Klas Lindquist, Mathias Algotsson Trio, L´Jazz och Ljungskilegården

Förband: O´Marie

Margareta Bengtssons musikaliska rötter utgörs av Adolf Fredriks musikklasser och Södra Latins musiklinje. Myllan var inte dålig, mamma var sångpedagog och pappa soloflöjtist i Kungliga Hovkapellet. Men få kan väl ana att hon sedan valde harpa som huvudinstrument på musikhögskolan. Det var där The Real Group bildades. Mest på skoj, faktiskt. Men 22 år blev det med den världsberömda a capella-gruppen.

Margareta lystrade då till efternamnet Jalkéus men har nu återtagit sitt flicknamn och lämnat The Real Group för en egen jazzkarriär.

-Det är naturligtvis ett stort steg att ta men jag har gått och grunnat på det länge. Jag kände att nu var det dags, nu eller aldrig. Vågar man inget så händer ju heller inget. Det hela började egentligen med att jag tog ”tjänstledigt” från The Real Group. Meningen var att jag skulle komma tillbaka men jag kände att jag ville vidare, utvecklas och göra något annat. Jag har jazzen i hjärtat på något sätt.

Peter Asplund, Vivian Buczek & Claes Crona Trio

Lördag 25 juli 2015 gästade Peter Asplund, Vivian Buczek, Claes Crona Trio, L´Jazz och Ljungskilegården

Förband: Rulles Storband, på altanen.

Vivian Buczek blev med jazzalbumet Can’t We Be Friends? placerad bland de sexton bästa kvinnliga jazzalbumen i Japan 2003. En av albumets låtar lånades av Universal Music till albumet Rendezvous On The Jazz Boulevard där Vivian Buczek platsar bl a Ella Fitzgerald, Eva Cassidy och Stacey Kent.

Trumpetaren Peter Asplund, världsstjärna med turnéer över hela världen bakom sig, har med tiden också blivit en suverän crooner á la Mel Tormé, stundom i duett med Vivian.

De kompas av en stadig trio: Claes Crona, en gång Putte Wickmans pianofavorit, utgör ihop med Backenroth och Löfcrantz Ramsay ”det bästa och mest stabila som står att finna i vår del av världen”. (Jan Olsson, Skånska dagbladet)

Programmet i Ljungskile är hämtat ur cd:n Live At The Palladium, där de hyllar några av jazzens största vokalister: Carmen McRae, Sara Vaughn, Anita O’Day och naturligtvis Buczeks personliga favorit Ella Fitzgerald.

Vivian Buczek – sång

Peter Asplund – trumpet

Claes Crona – piano

Hans Backenroth – bas

Johan Löfcrantz Ramsay – trummor

SIMBI

Söndag 26 juli 2015 gästade SIMBI, L´Jazz och Ljungskilegården

Niomannaband med Haitiinspirerad kreoljazz

På Haiti kallas SIMBI De blåögda haitierna, ett uttryck för den respekt bandet åtnjuter på grund av sitt intresse för den haitiska musiken. Deras musik är en kärleksförklaring till haitisk kultur. 1991 blev de inbjudna av Haitis regering till festivalen Bwa Kayman för att fira 200-årsjubileet av slavupproret. 1995 framträdde man på fotbollsstadion i Port-au-Prince liksom på en festival i Miami inför 20 000 haitier. SIMBI har ett intimt samarbete med Haitis mest kända rootsband Boukman Eksperyans och de har tillsammans framträtt bl a på Winnipeg Folk Festival i Canada. Turnéerna har gått vidare i Frankrike, Belgien, Benin, USA, Frankrike och Sverige.

Bakom alltihop står Sten Källman som tog Haitimusiken till Sverige. SIMBI som han var med och startade för 25 år sedan, är ett svenskt niomannaband som lärt sig spela mizik rasin i Port-au-Prince och i voodookyrkor på landsbygden och det blandar man med västafrikansk pop, afrofunk och jazz.

Lotta Sjölin Cederblom – leadsång

Raul Lara, congas – sång

Markus Ahlberg – trombon, sång

Klas Nilsson – trumpet, sång

Johan Ohlsson – synt, dragspel

Mats Eriksson – gitarr

Sten Källman – barytonsax, sopransax, percusssion, sång

Stefan Bergman – bas

Chris Montgomery – trummor