2013 Sommaren

Erik Norström med vänner

Söndagen 7 juli 2013 gästade Erik Norström med vänner, L´Jazz och Forshälla kyrka

Konserten var ett samarrangemang med Svenska Kyrkan.

Erik Norström – saxofon

Margareta Evmark – sång, kontrabas

Bengt-Åke Andersson – trombone/kontrabas

Ingvar Andersson – gitarr

Teckning Leonard Karlsson

Sommarjazzveckan 21-27 juli

Peter Asplund & Isabella Lundgren

Söndagen 21 juli 2013 gästade Peter Asplund och Isabella Lundgren L´Jazz och Ljungskilegården

FÖRBAND: Bashar Sharifah, syrisk cellist, och Marcus Utbult, gitarr.

Peter Asplund:

En av Sveriges absolut främsta trumpetare, solist i otaliga storbandskonserter, turnéer över hela världen, motor och solist i den stora Bernsteinsatsningen 2011 för jazzkvartett och symfonietta, leder tillsammans med Magnus Lindgren Blue House Jazz Orchestra, Stockholms konserthus egna storband.

Isabella Lundgren:

Louis Armstrongstipendiet 2012 har tilldelats Isabella Lundgren för att hon med sin unika vokala talang rör sig lika hemvant inom jazzens som bluesens domäner. Föreningen Klassisk Jazz Louis Armstrongstipendiekomitté

”Sammanfattningsvis håller jag med Bo Holmqvist som sagt om Isabella att ljuset i den svenska kvinnliga vokaljazzens topp fortsätter att komma från Värmland. Jag sätter henne främst av de nya efter vad hon visade den här måndagskvällen!” Hans Erik Bergman, Sundsvalls Tidning

”Hennes röst påminner inte direkt om Monica Zetterlund men det är ändå Monica Zetterlunds naturliga och helt okonstlade sätt att sjunga som är närmaste jämförelsen.” Lars Landström, Ångermanland Allehanda

”Kvällens sångsolist (Isabella Lundgren) som från första tonen tog andan ur den stora publiken. Från Isabella Lundgren kom en överraskande mängd vackra toner, ett mellanting mellan Billie Holliday och Judy Garland.” Nalle Nilsson – Orkester Journalen

”Under de 31 år som Leif Kronlunds orkester spelat på skansen har vi ofta haft gästsolister- ingen av dessa har gjort en så oväntad och enastående sensation som Isabella Lundgren.” Leif Kronlund

”Att en så ung kvinna levererar en så stiltrogen sång i Billie Holidays anda och efterföljd är förstås anmärkningsvärt, när hon med ackutaress bjöd på en hudnära tolkning av melodin Georgia fylldes den stora aktersalongen på Ålandsskutan av ett stillsamt publiksus.” Leif Domnérus – OrkesterJournalen

”Isabella Lundgren – En av de största Jazzsångsensationer jag hört på mången god dag.” Claes Tillander – Jazzens Vänner

”Isabella må vara liten till formatet, en späd och skön tummelisa men vokalt är hon en omfångsrik sångerska med en härlig framtoning på en skala mellan O´day (Anita) och Lady Day (Billie Holiday). Än en gång kommer ljuset i den svenska jazzen från Värmland.” Bo Holmqvist 

Peter Asplund – trumpet, sång

Isabella Lundgren – sång

Jacob Christoffersen – piano

Hans Andersson – bas

Johan Löfcrantz Ramsay – trummor

Tribute to the Crooners

Måndagen 22 juli 2013 gästade Tribute to the Crooners, L´Jazz  och Ljungskilegården

FÖRBAND: Marimba-duo

Frank Sinatra, Sammy Davis, Nat King Cole och Mel Tormé har aldrig varit i Ljungskile.

Men i sommar kommer vi bra nära. Göteborgsgruppen Tribute to the Crooners har inte bara tagit de stora amerikanska sångarna och deras klassiska låtar till sitt hjärta. Den har gjort deras musik till sin livsluft. Konsertens crooner är Patrick Rydman, en av Sveriges få manliga jazzsångare, med förflutet i sånggruppen Amanda, musikteatergruppen Slabang och Bohuslän Big Band.

Bakom honom finns ett tryggt, svängigt gäng: Daniel Vessby, trumpetare i Bohuslän Big Band, Sten Löfman, lekfull och humoristisk pianist, Gunnar Pettersson, trummis bl a bakom Putte Wickman, Viktoria Tolstoy och Svante Turesson, och unge Olli Rantala som inte bara har snygga skor – han fick efter bara ett drygt år i Göteborg hoppa in med sin hopfällbara bas i Bohuslän Big Band där han överraskat med underbara solon à la Slam Stewart.

Tribute to the Crooners är en helt ny jazzgrupp som satsar på de jazzlåtar som blivit klassiker tack vare Frank Sinatra, Tony Bennet, Mel Torme, Sammy Davis, Nat King Cole m fl. Låtar som om och om igen har uppskattats av publiken och fortfarande drar till sig nya lyssnare. Dessa låtar framförs med en oerhörd spelglädje och intensitet tack vara medlemmarnas kunskaper och musikaliska bredd.

Patrick Rydman är en av Sveriges få manliga jazzsångare, men rör sig ledigt inom andra genrer. Han har släppt två CD i eget namn (I Will Do It 2008, What Took You So Long 2011) och en CD med pianisten Anders Persson (Catwalk 2010). Han har bl a hörts i Sångensemblen Amanda och musikteatergruppen Slabang, sjungit Burt Bacharach-hits i kultföreställningen The Missing Fortnight samt varit solist med Bohuslän Big Band.

Olli Rantala är en basist bosatt i Göteborg. Trots att han flyttade hit från Finland för endast 2 år sedan, har han redan hittat sin plats i Göteborgs musikliv. Man hör honom i många olika sammanhang; allt från tango och världsmusik till jazz, rock och pop. Olli är en tonkonstnär med väl utvecklad estetik, han besitter ett djupt personligt konstnärskap och är på god väg att etablera sig som en viktig musiker inom nordiskt kulturliv.

Daniel Vessby, trumpet/flygelhorn är en mycket kreativ och spännande improvisatör som spelar i många band, bland annat i Bohuslän Big Band och har där spelat tillsammans med bl a Steve Swallow, Nisse Landgren, Avashai Cohen och många andra storheter. Daniel är en sann lyriker och brukar ofta överraska i sina solon.

Gunnar Petersson, är bland de absolut bästa och mest rutinerade trummisarna på Västkusten. Han har ett oerhört driv och sväng i sitt mjuka men kraftfulla trumspel. Han har kompat storheter som Putte Wickman, Svante Turesson, Viktoria Tolstoy, Totta Näslund, Jan Allan, m fl.

Sten Löfman, piano är en av de musiker på Västkusten som med sitt fantastiska sväng alltid får med sig publiken. Han är ofta mycket fantasifull, dynamisk och humoristisk i sina solon och går gärna utanför de traditionella ramarna. Detta ger bandet en lätthet och lekfullhet som är mycket smittande. Under några år ledda han bandet Jazz and Art tillsammans med bebop-munspelaren och målaren Bengt Andersson.

Patrick Rydman – sång

Daniel Vessby – trumpet/flygelhorn

Sten Löfman – piano

Olli Rantala – bas

Gunnar Petersson – trummor

SPIRI med La Kati

Tisdagen 23 juli 2013 gästade SPIRI med La Kati, L´Jazz och Ljungskilegården

SPIRI uppstod sommaren 2010 ur mötet mellan Petter Rosenlundhs saxofoner och Emil Pernblads flamencogitarr. SPIRIs musik har bekanta ingredienser, men låter ändå inte som något du tidigare hört. En otyglad flamencovind som blåser genom ett bygge av jazz, pop och folkton. Harmoni och dissonans, enkelhet och komplexitet sida vid sida. Denna kväll är också premiär på svensk mark för flamencodansaren La Kati, Cathrine Lizzie Vigh, en ung dansare med ungersk-danskt ursprung. Hon föddes i Köpenhamn, började dansa klassisk ballet vid fem, fortsatte med jazzballet, showdance och funk för att upptäcka flamencon vid femton års ålder. Hon har bott många år i Sevilla och Madrid där hon fortbildat sig och nu arbetar som dansare.

SPIRI har just tillsammans med ljudkonstnären Åke Linton spelat in sin debutskiva som kommer att släppas under hösten.

Johan Asplund – trumpet, flygelhorn

Petter Rosenlundh – saxofoner, klarinett

Emil Pernblad – flamencogitarr

Viktor Turegård – bas

Emil Brandqvist – trummor

Gäst: La Kati – flamencodans

Mikael Samuelsson

Onsdagen 24 juli 2013 gästade Mikael Samuelsson, L´Jazz och Ljungskilegården

FÖRBAND: Karl-Magnus Andersson Trio

Mikael Samuelsson och Bellman

I sommar bjuder Mikael Samuelsson på sin rökiga version av Fredmans Epistlar. Varför Bellman? För Mikael är det självklart: ”Han är ju bäst, han vet mest om oss arma människor, han är allas vår följeslagare. Därför måste han sjungas, gråtas, rytas, suckas, skrattas och inte bara läsas!”

Mikael Samuelson är en av våra mest uppskattade estradörer med en musikaliskpalett som spänner över Jazz, musikal, visa och klassisk repertoar. Konserten FREDMAN framförs av en trio, bestående av: Mikael Samuelson-sång, Sven Lindvall- bas och Christer Karlsson- klaviatur. FREDMAN är en magisk resa i jazz och bluesens tecken, och det svenskaste av svenska: CARL MICHAEL BELLMANS EPISTLAR.

Mikael Samuelson – Fredman

Sven Lindvall – bas

Christer Karlsson – klaviatur

Nina Ramsby & Ludvig Berghe Trio

Torsdagen 25 juli 2013 gästade Nina Ramsby & Ludvig Berghe Trio, L´Jazz och Ljungskilegården

FÖRBAND: Blue Ejder: Sunniva Brynnel – sång, Aubin Vanns – gitarr

Finlandssvenska sångerskan och klarinettisten Nina Ramsby kryssar mellan genrerna. Hennes konserter är en bergochdalbana mellan fniss och vemod. Nina var en tuff rocktjej när den virtuose jazzpianisten Ludvig Berghe fick öronen på henne. De fann varann och det slår gnistor i mötet mellan hennes spretigt sökande texter och hans Bach-exakta piano. Nu drar Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio fulla hus i konsert efter konsert.

Nina Ramsby – sång, klarinett, gitarr

Ludvig Berghe – piano

Pär-Ola Landin – bas

Daniel Fredriksson, dr

Lars Jansson Trio med Ove Ingmarsson

Fredagen 26 juli 2013 gästade Lars Jansson Trio med Ove Ingmarsson, L´Jazz och Ljungskilegården

FÖRBAND: Röda räven trio (Sara Rosander -sång filo, Rasmus Bernestål – bas, cello, Rickard Wirdeson – gitarr, sång, stompboard)

Äntligen dags igen för Lars Jansson med mannar på sommarjazzveckan. Denna gång med fantastiska Ove Ingemarsson på saxofon. Konserten utgör början på ett album som spelas in i höst, uteslutande med Lars musik.

Ove har varit gäst hos L’Jazz många gånger, vi känner honom tex från bandet Hawk on Flight och Bohuslän Big Band.

Ljungskilesonen Paul Svanberg, ung prisbelönt trumslagare medverkar liksom utmärkta Peter Janson, bas, alltså en konstellation som verkligen förmår förmedla precisionen och dynamiken i Lars musik.

Lars Jansson  – piano

Paul Svanberg – trummor

Peter Janson – bas

Ove Ingemarsson – saxofon

Rilke-ensemblen med Bobo Stensson Trio

Lördagen 27 juli 2013 gästade Rilke-ensemblen med Bobo Stensson Trio, L´Jazz och Forshälla kyrka

FAST LAND OCH GUNGFLY

RilkeEnsemblen och Bobo Stenson Trio hör båda sedan länge till Sveriges mest internationellt kända musikkonstellationer

Under våren erövrade Trion med sin senaste cd Indicium en rad priser, bl.a. Gyllene Skivan – för tredje gången!

Kören RilkeEnsemblen har åtskilliga turnéer i Europa och USA bakom sig liksom ett stort antal radio- och teveprogram, cd-inspelningar.

Båda grupperna tänjer gärna på kammarmusikens gränser och denna gång ger de sig tillsammans in i klassiska regioner: Debussy, Liszt, Charles Ives, Carl Nielson och Gösta Nystroem. Man ger sig också i kast med kompositioner av Anders Jormin och arr av Gunnar Eriksson.

Konserttiteln syftar på den stundande kombinationen av stadiga kompositioner och improvisationsutflykter.