ONSDAGEN DEN 23 OKTOBER KL 20 I LJUNGSKILEGÅRDEN
Shai Maestro Trio: Pianogeni till Ljungskile
Det 25-åriga pianogeniet Shai Maestro har med sin trio tagit jazzälskarna med storm. Turnén mellan världens största musikestrader har i år nått Sverige, där recensenter utnämnt honom till Esbjörn Svenssons tronföljare. Hör bara:
”Bländande Shai Maestro med jordnära enkelhet i botten” (Ulf Thelander, Orkesterjournalen)
”För oss som saknar Esbjörn Svensson Trio så oerhört finns nu en mycket värdig efterföljare. Detta är helt suveränt, världsklass.” (Nils Ågren, Tidningen 7 i Örnsköldsvik)
”Shai Maestro, Jorge Roeder och trumslagaren Ziv Ravitz är alla klassiskt skolade, men härfinns inte tillstymmelse av det gravallvar som kan tynga akademisk jazz. Maestro utvecklar en fullständig frihet i en mild och eftersinnande dynamik och med en mognad som är slående med tanke på hans 25 år.” (Ingrid Strömdahl, SVD)
”Med blott 25-årige pianisten Shai Maestro i förarsätet får trion till ett fyrverkeri av musik där inspirationskällorna hämtas från jazz, klassiskt, folk, rock, latino och lite till.” (Björn Stenberg, Upsala Nya Tidning)
I trion ingår Ziv Ravitz (som skött trummorna bakom bl a Lee Konitz och Esperanza Spalding) och basisten Jorge Roeder (som kompat Roy Haynes och Gary Burton)
….
FREDAGEN DEN 4 OKTOBER KL 19.30 I ÖSTRABOSKOLAN
Bohuslän Big Band + Monica Dominique
Bohuslän Big band väljer åter Östraboteatern i Uddevalla för sin premiär av höstens stora turné! Denna gång är det välkända och duktiga pianisten Monica Dominique som är huvudartisten.
Det blir ett Uruppförande av ett beställningsverk som Monica har skrivit på uppdrag av Vara konserthus till konserthusets 10-års jubileum! Den mångsidige legendaren Monica Dominique har tagit till vara på hela den palett av musikaliska färger som Bohuslän Big Band erbjuder och skapat en svit av fantastiskt fin jazzmusik. Sviten kommer att utgöra hälften av konserten medan den andra hälften ägnas åt ”Inside the rainbow” som också är en svit som Monica skrev 1988. Helt enkelt underbar musik som uppstår när det bästa från två musikaliska världar av allra högsta kvalité möts på scenen.
Konserten arrangeras av Uddevalla kommuns Kultur & Fritid.
Biljetter a 250 kr kan köpas på www.uddevalla.se/biljetter eller över disk på Bohusläns Museum.
TORSDAGEN DEN 26 SEPTEMBER KL 20 I LJUNGSKILEGÅRDEN:
Jojje o Emil: Sensationell gitarrduo till Ljungskile
Jojje Wadenius karriär är bedövande häpnadsväckande. Mer än axplock ryms inte i en notis:
Slog igenom 1968 med Made in Sweden, plockades 1972 in i Blood, Sweat and Tears, och sågs och hördes sedan bakom artister som Diana Ross, Dionne Warwick, Aretha Franklin, Roberta Flack o Simon and Garfunkel. Sedan mitten av 90-talet bor han i Oslo, turnerar med sin jazztrio och har nyligen berikat sin barnmusikkarriär med två nya album.
I år har han gjort en bejublad turné med Cleo (Lou Marini, Per Lindvall, Lars Larry Danielsson) och trumpetaren Lew Soloff. Förmodligen blir det en repris nästa år. I augusti gjorde han en turné med amerikanska vännerna Lou Marini (sax) o Lew Soloff i gruppen The New York Connection. I höst blir det turné med Helen Sjöholm, och lite senare en turné med musik från albumet Jul på Norska med Arild Andersen och Jan Lundgren (givetvis kommer en svensk upplaga, Jul på Svenska, enligt DN ”den enda julskiva du behöver”).
Emil Ernebro från Bengtsfors är vid 26 år redan en gitarrgigant. Men så har han också hållit på i över femton år! Efter en prövande experimentperiod fann han genom Tommy Emmanuel fram till sitt makalösa fingerspel som nu slår lyssnarna med häpnad, senast i Rickard Olssons Sommarprgram i Svt. Förra året fick han gestalta Paul Simons musik vid Polarprisceremonien 2012.
Själv utsågs han 2007 till Outstanding Player vid Musicians Institute i Los Angeles, vann Sveriges radios Ung talang-tävling och fick ett stipendium från Kungliga musikakademin 2009, och erövrade 2010 Faschings Gitarrpris.
Skriver själv: Emil är 26 år, studerat akustisk gitarr i två år på Musicians Institute i Los Angeles, USA och vann där priset ”Outstanding Player” bland 400 gitarrister. Under år 2009 har han vunnit 1:a pris i kategorin ”Unga förmågor” på Uppsala Internationella Gitarrfestival, fått årets Hagströmstipendium, samt vann 1:a pris i kategorin ”Ung lovande artist” för Guitar People’s Prize, som delades ut på Fasching i Stockholm i mars 2010. Han har spelat med Jojje Wadenius, Janne Schaffer och världsgitarristen Tommy Emmanuel. År 2012 kunde man höra Emils spel på Polarprisgalan där pristagarna Paul Simon och Yo-Yo Ma tog emot sina pris. Emil har släppt en soloskiva, (”Handmade”) som är producerad av Jojje Wadenius.
SÖNDAGEN DEN 8 SEPTEMBER KL 18 i Uddevalla kyrka: SACRED CONCERT
SÖNDAGEN DEN 8 SEPTEMBER KL 18 i Uddevalla kyrka:
SACRED CONCERT av Duke Ellington
Guldhedskyrkans kammarkör och Kjell Jansson quartet
Dirigent: Ulrike Heider, Vokalist: Anna Johansson
Samarrangemang: Uddevalla kyrka, Sensus, Kultur & fritid, Uddevalla och L’Jazz.
Fri entré, kollekt för musikverksamheten.
21-27 juli Sommarjazzveckan 2013
SÖNDAG 21 JULI 2013
Peter Asplund Show med Isabella Lundgren, Ljungskilegården
FÖRBAND: Bashar Sharifah, syrisk cellist, och Marcus Utbult, gitarr.
Peter Asplund – trumpet/vocals
Jacob Christoffersen – piano
Hans Andersson – bass
Johan Löfcrantz Ramsay – drums
Jazz! Modern, acoustic jazz from Scandinavia. This is art AND entertainment. Entertaining art. Introducing new Swedish Jazzstar Isabella Lundgren!!!
Peter Asplund:
En av Sveriges absolut främsta trumpetare, solist i otaliga storbandskonserter, turnéer över hela världen, motor och solist i den stora Bernsteinsatsningen 2011 för jazzkvartett och symfonietta, leder tillsammans med Magnus Lindgren Blue House Jazz Orchestra, Stockholms konserthus egna storband.
Isabella Lundgren:
Sammanfattningsvis håller jag med Bo Holmqvist som sagt om Isabella att ljuset i den svenska kvinnliga vokaljazzens topp fortsätter att komma från Värmland. Jag sätter henne främst av de nya efter vad hon visade den här måndagskvällen!
Hans Erik Bergman, Sundsvalls Tidning
Hennes röst påminner inte direkt om Monica Zetterlund men det är ändå Monica Zetterlunds naturliga och helt okonstlade sätt att sjunga som är närmaste jämförelsen.
Lars Landström, Ångermanland Allehanda
Louis Armstrongstipendiet 2012 har tilldelats Isabella Lundgren för att hon med sin unika vokala talang rör sig lika hemvant inom jazzens som bluesens domäner.
Föreningen Klassisk Jazz Louis Armstrongstipendiekomitté
”Kvällens sångsolist (Isabella Lundgren) som från första tonen tog andan ur den stora publiken. Från Isabella Lundgren kom en överraskande mängd vackra toner, ett mellanting mellan Billie Holliday och Judy Garland.”
Nalle Nilsson – Orkester Journalen
”Under de 31 år som Leif Kronlunds orkester spelat på skansen har vi ofta haft gästsolister- ingen av dessa har gjort en så oväntad och enastående sensation som Isabella Lundgren.”
Leif Kronlund
”Att en så ung kvinna levererar en så stiltrogen sång i Billie Holidays anda och efterföljd är förstås anmärkningsvärt, när hon med ackutaress bjöd på en hudnära tolkning av melodin Georgia fylldes den stora aktersalongen på Ålandsskutan av ett stillsamt publiksus.”
Leif Domnérus – OrkesterJournalen
”Isabella Lundgren- En av de största Jazzsångsensationer jag hört på mången god dag.”
Claes Tillander – Jazzens Vänner
Isabella må vara liten till formatet, en späd och skön tummelisa men vokalt är hon en omfångsrik sångerska med en härlig framtoning på en skala mellan O´day (Anita) och Lady Day (Billie Holiday). Än en gång kommer ljuset i den svenska jazzen från Värmland.
Bo Holmqvist
MÅNDAG 22 JULI 2013
Tribute to the Crooners, i Ljungskilegården
FÖRBAND: Marimba-duo
Frank Sinatra, Sammy Davis, Nat King Cole och Mel Tormé har aldrig varit i Ljungskile.
Men i sommar kommer vi bra nära. Göteborgsgruppen Tribute to the Crooners har inte bara tagit de stora amerikanska sångarna och deras klassiska låtar till sitt hjärta. Den har gjort deras musik till sin livsluft. Konsertens crooner är Patrick Rydman, en av Sveriges få manliga jazzsångare, med förflutet i sånggruppen Amanda, musikteatergruppen Slabang och Bohuslän Big Band.
Bakom honom finns ett tryggt, svängigt gäng: Daniel Vessby, trumpetare i Bohuslän Big Band, Sten Löfman, lekfull och humoristisk pianist, Gunnar Pettersson, trummis bl a bakom Putte Wickman, Viktoria Tolstoy och Svante Turesson, och unge Olli Rantala som inte bara har snygga skor – han fick efter bara ett drygt år i Göteborg hoppa in med sin hopfällbara bas i Bohuslän Big Band där han överraskat med underbara solon à la Slam Stewart.
—————-
Tribute to the Crooners är en helt ny jazzgrupp som satsar på de jazzlåtar som blivit klassiker tack vare Frank Sinatra, Tony Bennet, Mel Torme, Sammy Davis, Nat King Cole m fl. Låtar som om och om igen har uppskattats av publiken och fortfarande drar till sig nya lyssnare. Dessa låtar framförs med en oerhörd spelglädje och intensitet tack vara medlemmarnas kunskaper och musikaliska bredd.
Patrick Rydman är en av Sveriges få manliga jazzsångare, men rör sig ledigt inom andra genrer. Han har släppt två CD i eget namn (I Will Do It 2008, What Took You So Long 2011) och en CD med pianisten Anders Persson (Catwalk 2010). Han har bl a hörts i Sångensemblen Amanda och musikteatergruppen Slabang, sjungit Burt Bacharach-hits i kultföreställningen The Missing Fortnight samt varit solist med Bohuslän Big Band.
Olli Rantala är en basist bosatt i Göteborg. Trots att han flyttade hit från Finland för endast 2 år sedan, har han redan hittat sin plats i Göteborgs musikliv. Man hör honom i många olika sammanhang; allt från tango och världsmusik till jazz, rock och pop. Olli är en tonkonstnär med väl utvecklad estetik, han besitter ett djupt personligt konstnärskap och är på god väg att etablera sig som en viktig musiker inom nordiskt kulturliv.
Daniel Vessby, trumpet/flygelhorn är en mycket kreativ och spännande improvisatör som spelar i många band, bland annat i Bohuslän Big Band och har där spelat tillsammans med bl a Steve Swallow, Nisse Landgren, Avashai Cohen och många andra storheter. Daniel är en sann lyriker och brukar ofta överraska i sina solon.
Gunnar Petersson, är bland de absolut bästa och mest rutinerade trummisarna på Västkusten. Han har ett oerhört driv och sväng i sitt mjuka men kraftfulla trumspel. Han har kompat storheter som Putte Wickman, Svante Turesson, Viktoria Tolstoy, Totta Näslund, Jan Allan, m fl.
Sten Löfman, piano är en av de musiker på Västkusten som med sitt fantastiska sväng alltid får med sig publiken. Han är ofta mycket fantasifull, dynamisk och humoristisk i sina solon och går gärna utanför de traditionella ramarna. Detta ger bandet en lätthet och lekfullhet som är mycket smittande. Under några år ledda han bandet Jazz and Art tillsammans med bebop-munspelaren och målaren Bengt Andersson.
Tribute to the Crooners har ännu inte spelat in någon skiva men det går att lyssna på sångaren Patrick Rydman (tillsammans med Anders Persson) nedan. (Ligger på Spotify)
Patrick Rydman – So Long, Frank Lloyd Wright
Patrick Rydman – Old Devil Moon
Patrick Rydman
Daniel Vessby
Gunnar Petersson
Sten Löfman
Olli Rantala
TISDAG 23 JULI 2013
SPIRI med La Kati, i Ljungskilegården
SPIRI uppstod sommaren 2010 ur mötet mellan Petter Rosenlundhs saxofoner och Emil Pernblads flamencogitarr. SPIRIs musik har bekanta ingredienser, men låter ändå inte som något du tidigare hört. En otyglad flamencovind som blåser genom ett bygge av jazz, pop och folkton. Harmoni och dissonans, enkelhet och komplexitet sida vid sida. Denna kväll är också premiär på svensk mark för flamencodansaren La Kati, Cathrine Lizzie Vigh, en ung dansare med ungersk-danskt ursprung. Hon föddes i Köpenhamn, började dansa klassisk ballet vid fem, fortsatte med jazzballet, showdance och funk för att upptäcka flamencon vid femton års ålder. Hon har bott många år i Sevilla och Madrid där hon fortbildat sig och nu arbetar som dansare.
SPIRI har just tillsammans med ljudkonstnären Åke Linton spelat in sin debutskiva som kommer att släppas under hösten.
Johan Asplund – trumpet, flygelhorn
Petter Rosenlundh – saxofoner, klarinett
Emil Pernblad – flamencogitarr
Viktor Turegård – bas
Emil Brandqvist – trummor
Gäst: La Kati – flamencodans
ONSDAG 24 JULI 2013
Mikael Samuelsson, i Ljungskilegården
FÖRBAND: Karl-Magnus Andersson Trio
Mikael Samuelsson och Bellman
I sommar bjuder Mikael Samuelsson på sin rökiga version av Fredmans Epistlar. Varför Bellman? För Mikael är det självklart: ”Han är ju bäst, han vet mest om oss arma människor, han är allas vår följeslagare. Därför måste han sjungas, gråtas, rytas, suckas, skrattas och inte bara läsas!”
Mikael Samuelson är en av våra mest uppskattade estradörer med en musikaliskpalett som spänner över Jazz, musikal, visa och klassisk repertoar. Konserten FREDMAN framförs av en trio, bestående av: Mikael Samuelson-sång, Sven Lindvall- bas och Christer Karlsson- klaviatur. FREDMAN är en magisk resa i jazz och bluesens tecken, och det svenskaste av svenska: CARL MICHAEL BELLMANS EPISTLAR.
Mikael Samuelson – Fredman
Sven Lindvall – bas
Christer Karlsson – klaviatur
JOGLAR presenterar cd:n “FREDMAN”
Klang, käraste bröder och systrar!
Nuförtiden får man alltid frågan varför man har
valt att sjunga den eller den sången och följdfrågan hur
det känns att sjunga den eller den sången.
När det gäller Bellman och Fredmans Epistlar är svaret lätt.
Jag har ju inget val, han är ju bäst, han vet ju mest
om oss arma människor och han är allas vår ständige följeslagare,
fortfarande betraktande oss med sin milda, lätt roade blick
och därför måste han sjungas, gråtas, rytas, suckas, skrattas
och inte bara läsas tyst i nåt stilla soffhörn eller reciteras i någon
pretentiös salong utan gång på gång lyftas ur “den venetianska vasen
och slängas ut i gränden” där han hör hemma.
Han måste klinga i vardagens peruk- och rödvästfria verklighet!
Därför känns det bra att presentera ytterligare en Bellman-CD,
“FREDMAN”, där klangen är det centrala och där det svartvita
konvolutet är en återklang av innehållet; Aposteln Fredman i närbild,
döden och eros, eros och döden i en evig slängpolska.
Sen är det ju så att det är jävligt kul att leka med Bellman. Klang!
Mikael Samuelson
TORSDAG 25 JULI 2013
Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio, i Ljungskilegården
FÖRBAND: Blue Ejder (Sunniva Brynnel, voc, Aubin Vanns, g)
Finlandssvenska sångerskan och klarinettisten Nina Ramsby kryssar mellan genrerna. Hennes konserter är en bergochdalbana mellan fniss och vemod. Nina var en tuff rocktjej när den virtuose jazzpianisten Ludvig Berghe fick öronen på henne. De fann varann och det slår gnistor i mötet mellan hennes spretigt sökande texter och hans Bach-exakta piano. Nu drar Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio fulla hus i konsert efter konsert.
Så här lät det i GP för ett tag sedan:
– sålde förresten ut Nefertiti senast 🙂
Nina Ramsby tilldelas årets Ulla Billquist-stipendieum!
Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio
Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio
Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio
FREDAG 26JULI 2013
Lars Jansson Trio med Ove Ingmarsson, i Ljungskilegården
FÖRBAND: Röda räven trio (Sara Rosander voc, fiol, Rasmus Bernestål b, cello, Rickard Wirdeson g, voc, stompboard)
Äntligen dags igen för Lars Jansson med mannar på sommarjazzveckan. Denna gång med fantastiska Ove Ingemarsson på saxofon. Konserten utgör början på ett album som spelas in i höst, uteslutande med Lars musik.
Ove har varit gäst hos L’Jazz många gånger, vi känner honom tex från bandet Hawk on Flight och Bohuslän Big Band.
Ljungskilesonen Paul Svanberg, ung prisbelönt trumslagare medverkar liksom utmärkta Peter Janson, bas, alltså en konstellation som verkligen förmår förmedla precisionen och dynamiken i Lars musik.
Lars Jansson – piano
Paul Svanberg – trummor
Peter Janson – bas
Ove Ingemarsson – saxofon
LÖRDAG 27 JULI 2013
Rilke-ensemblen med Bobo Stensson Trio, i Forshälla kyrka
FAST LAND OCH GUNGFLY
Bobo Stenson Trio och Rilkeensemblen
RilkeEnsemblen och Bobo Stenson Trio hör båda sedan länge till Sveriges mest internationellt kända musikkonstellationer.
Under våren erövrade Trion med sin senaste cd Indicium en rad priser, bl.a. Gyllene Skivan – för tredje gången!
Kören RilkeEnsemblen har åtskilliga turnéer i Europa och USA bakom sig liksom ett stort antal radio- och teveprogram, cd-inspelningar.
Båda grupperna tänjer gärna på kammarmusikens gränser och denna gång ger de sig tillsammans in i klassiska regioner: Debussy, Liszt, Charles Ives, Carl Nielson och Gösta Nystroem. Man ger sig också i kast med kompositioner av Anders Jormin och arr av Gunnar Eriksson.
Konserttiteln syftar på den stundande kombinationen av stadiga kompositioner och improvisationsutflykter.
Observera att konserten ges i Forshälla Kyrka!
—————————————————————————
SÖNDAG 7 JULI 2013
JAZZ I SOMMARKVÄLL med Erik Norström och vänner, Forshälla Kyrka kl. 19.00.
Fri entré, konserten är ett samarr med Svenska Kyrkan!
Erik Norström – saxofon
Margareta Evmark – sång, kontrabas
Bengt-Åke Andersson – trombone/kontrabas
Ingvar Andersson – gitarr
Tomas Hansson – trummor
För en tidig historia: klicka på ErNorFic
För sentida berättelser: I logkyrkan, Mollösund, Bokenäs,Falsterbo, Höör
Copyright: R. Ohlsson