Läs om banden här

L’Jazz sommarjazzvecka för 30:e gången! – med läckert jazzprogram

änglaspel honduro svartLagom till sitt 40 årsjubileum kommer i sommar Änglaspel tillbaka till Ljungskile.
Septetten har varierat, medlemmar har bytts ut genom åren, men har alltid utgjort gräddan av Göteborgs jazzscen, och har alltid bjudit på lysande jazz med fullt ös i en halsbrytande blandning av musik, humor, konstig sång, lite Bach och i värsta fall allsång!

sforssenVad annat är att vänta med en ledare av Stefan Forsséns kaliber, årets Lars Gullinpristagare, som egentligen var menad som matematiker. Kommer du premiärkvällen 25 juli så är det troligt att du får höra Stefans funderingar om sambanden mellan jazz och matematik.

 

Lars Birger Almkvist trp
Mikael Godée ss
Thomas Jäderlund as
Martin Svanström ts
Stefan Forssén p
Peter Jansson b
Göran Kroon trm

claes isabella honduro svartNär gamle bluesräven Claes Janson i sommar i Ljungskile framträder ihop med Isabella Lundgren kan vi förvänta oss en underbar blandning av Ray Charles, Stevie Wonder, Nina Simone, Bob Dylan och Billie Holiday och annat ur Amerikanska Sångboken. Och ålderskombinationer brukar få överraskande och trevliga effekter.

ClaesBåda går till rötterna på sitt eget vis. Isabella berättar att hon tidigt förstod storheten hos Billie Holiday, Sarah Vaughan och Ella Fitzgerald, som utan barlast och extra krusiduller använde precis det de behövde för att berätta just sin historia. Just så försöker hon sjunga, och har sin ringa ålder till trots skaffat sig ett stadigt jazzfundament att ta avstamp från.

Claes var med Canyon Group med på Svensktoppen redan i mitten av 1960-talet. Men blev med åren ”ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och Blott en dag med samma mjuka sträva studsande rytm”. Så hette det i motiveringen när han fick Cornelispriset. Men han har även satt spår inom filmen, bl a som rövaren Tjorm i Ronja Rövardrottning där han sjöng de smått klassiska rövarvisorna tillsammans med Tommy Körberg och Rune Andersson. Och 1998 fick han från scenen hylla sin förebild Ray Charles när denne mottog Polarpriset i Berwaldhallen.

Isabella Lundgren voc
Claes Janson voc
Carl Bagge p
Niklas Fernqvist b
Daniel Fredriksson trm

scott o jesper honduro svartScott LitenJesper LitenOlidligt svängigt blir det när Scott Hamilton och Jesper Thilo ställer sig framför kompet, två tenorsaxar som tidigt var ute på jazzscenen med swinggiganter som Ben Webster, Coleman Hawkins och Don Byas som förebilder. Scott hade några klarinettlektioner i barndomen bakom sig när han som tonåring slog amerikanarna med häpnad och han fick snart arbeta med Anita O’Day, Woody Herman, Tony Bennett, Gerry Mulligan, Buddy Tate och Rosemary Clooney. Hans ton imponerade på själve Benny Goodman som han spelade med ända till början av 1980-talet.

Jesper var inte tjugo när han 1960 togs in i Arnved Meyers orkester där han fick spela med sina förebilder. Han har varit med i Danmarks Radios Big Band och har medverkat på en lång rad skivinspelningar, bland annat Miles Davis Aura, Miles egen favorit.

2006 blev han den förste utländske mottagaren av Piratenpriset, och förste musikern, vilket motiverades med att ”Berättandet finns i alla konstformer”.

Scott Hamilton ts
Jesper Thilo ts
Søren Kristiansen p
Hans Backenroth b
Kristian Leth trm

iris bergcrantz honduro svartIris-Bergcrantz

På torsdag tar en hel familj prominenta musiker plats på scen: Iris Bergcrantz röst har mötts av jubel: ”Ny svensk jazzsensation”. Trumpetaren Anders Bergcrantz, som nu äntligen återvänder till Ljungskile, är en av en handfull svenska internationella jazzmusiker. Han har prisats mångfaldigt (t ex Django d’Or 2010, Årets trumpetare 2015), och har spelat med bl a Monica Zetterlund, Dave Liebman, Billy Harper, Victor Lewis, Billy Hart, Richie Beirach, Adam Nussbaum, McCoy Tyner, Mike Brecker och Kungliga Filharmonikerna.  Mamma Anna-Lena Laurin startade sin professionella bana som jazzpianist, men har med tiden framträtt som en framstående kompositör med verk som Iphigenia och Quests Concerto for flute strings and harp. 2013 blev hon Årets kompositör.
Dottern Iris är sin ålder till trots mycket rutinerad, med början i mammas kör vid fyra. Hon är också medlem i vokalgruppen Åkervinda och låter sig inspireras av folkmusik så väl som av 60-talsrock.

Iris Bergcrantz voc
Anders Bergcrantz trp
Anna-Lena Laurin Fender Rhodes, Mini moog synthesizer
Anders Fjeldsted b
Johan Kolsut trm

lisbeth diers honduro svartMånga trummisar tycker om att slå hårt på instrumentet. Danska Lisbeth Diers gör snarare tvärtom, men som navet i ensemblen driver hon på med vispar, filtklubbor, händer bland en arsenal av slagverk, utbrister stundom i överraskande sång, och får bandet att skapa häpnadsväckande variationer.

Lisbeth har under många år varit ett av de stora namnen på den europeiska jazzscenen, har spelat med musiker som Django Bates, Steve Swallow, Bobo Stenson, Lena Willemark och Bohuslän Big Band, och finns med på omtalade inspelningar, t ex med Triple Bass Fantasy där hon blandar sig med sax, basklarinett och tre basar! I Orkesterjournalen kan vi läsa: “det är inte de tre basarna vi ser på scen som är det märkliga utan att vi inte ser udda sättningar oftare”! I Ljungskile får du uppleva en av dessa.

Staffan Svensson trp, trb
Niclas Rydh trb, tba
Pernile Bevort tba, s, bas-clt
Adam Forkelid p
Thomas Fonnesbæk b
Lisbeth Diers perc

jansson o asplund + nattjam honduro svartPeter LitenLars J LitenVem är så mer skickad att avfyra finalen än Lars Jansson, Ljungskiles världspianist som en gång var med och startade L’Jazz med sin trio? Denna gång framträder han med Peter Asplund, trumpetgigant, som spelat med Bob Brookmeyer, Herbie Hancock, Diana Krall, Mel Lewis, Bob Mintzer, Maria Schneider, Clark Terry, Toots Thielemans, Niels Henning Ørstedt Pedersen, Alice Babs, Arne Domnérus, och Monica Zetterlund. Han medverkar på inspelningar med Kent, Lisa Ekdahl, Björn Skifs, Lena Philipsson, Ainbusk Singers och Robert Broberg och turnerar regelbundet med Bo Kaspers orkester. Och framträder numera därtill som en lysande jazzsångare i Sinatras och Mel Tormés fotspår.

Lars Jansson p
Peter Asplund trp
Hans Andersson b
Johan Löfcrantz Ramsay trm