Huvudsida >> Konsertprogrammet >> Bokning >> Kontakt >> Vägbeskrivning

>> Jobba ideellt på klubben >> Få utskick via mail 

 


L’Jazz 25 år 2012!Överraskningar på gång

 

 

Medarrangör: Sensus 

 

Verksamheten stöds

av Statens Kulturråd/

SJR, och Uddevalla  kommun.

 

 

The L´JAZZ story - en saga i bästa fågel Fenix stil?

Föreningen L´JAZZ är nu inne på sitt trettonde verksamhetsår. Den skrockfulle skulle kanske se detta som ett olycksbådande tecken - vi i L´JAZZ vet dock bättre. All verksamhet bjuder som livet självt på både med- och motgångar.

Föreningen gjorde efter bildandet i januari 1987 en rivstart med en lyckad vårsäsong hos Sune Björk på den då nyöppnade restauranten Fulla Segel. Sune var en bra ”värd” för verksamheten och samarbetet flöt utan problem. Detta resulterade bl a i att vi redan första sommaren drog igång ”Sommarjazz i Ljungskile”, en hel veckas musik med Lars Jansson Trio som husband och inbjudna gästsolister.

Det hela rullade på med allt bättre publikstöd fram till våren 1987 då Fulla Segel bytte ägare. I mars var konflikten total och vi stod utan lokal. Vad göra, det visade sig att alternativen var få. Efter många diskussioner och stor tvekan fastnade vi för den då ganska ruffiga Ljungskilegården. Lokalen var ödsligt stor, hur skulle vi kunna fylla den? På herrtoan luktade det gammal pissoar.

Med hjälp av skurmedel fick vi en anständig lukt och med gamla sammetsdraperier kunde vi skärma av lokalen till lagom storlek. Nypremiären den 12 april med multikonserten ”från källarrock till jazzestrad” bjöd också på ett nytt grepp där vi lyfte fram ungdomsband på scenen.

Så var vi mot alla odds och alla olyckskorpar till trots igång igen. Det årets sommarjazzvecka blev en publiksuccé med så goa gäster som bl a Ulf Wakenius, Anders Bergcrantz, Lena Willemark och Göteborgs Kammarkör.

Nu följde ett antal guldår där arrangemangen kring musiken blev allt bättre - egen ljudanläggning inköptes, ett professionellt scenljus installerades, med Lars Jansson hjälp köptes ett utsökt konsertpiano osv. Vi kunde också glädja oss åt allt mer prominenta artister som Red Mitchell, Art Farmer, Clark Terry, Svend Asmussen, Arne Domnerus, Putte Wickman och Nils Landgren, vilka älskade att komma och spela hos L´JAZZ - inte minst tack vare att de kände att de här mötte dels en bra arrangör men också en underbar publik.

Men säg den lycka som varar evigt. Natten mellan de 6 och 7 november 1993 inträffade den stora katastrofen - Ljungskilegården utsattes för en anlagd brand och gick upp i rök. Skulle 7 års framgångsrikt arbete med föreningen ta slut här? Efter den första chocken kunde vi i tidiga morgontimmar ur resterna av Ljungskilegården bära ut ett oskadat piano och vår PA-anläggning. Efter kontakt med Gunnar Samuelsson (Gunnar på Särla), som då drev den nya badrestauranten på Lyckorna flyttade vi i väntan på en återuppbyggnad av Ljungskilegården in under Gunnars vingar. Vi kan aldrig tacka Gunnar nog för att han ställde upp på detta sätt. Vi kunde med Gunnars hjälp driva verksamheten vidare utan avbrott.

Lagom till den traditionella Luciajazzen kunde vi den 10 december 1994 åter begå en lycklig nypremiär i den återuppbyggda Ljungskilegården samtidigt som vi inte utan stolthet kunde presentera vår egenhändigt producerade CD-skiva ”The Dynamite Hybride trio” med Ulf Wakenius, Nils-Bertil Dahlander och Pierre Swärd live at L´JAZZ. Snacka om sväng!

Publiken på topp igen, fräscha lokaler, en bättre teknisk utrustning än någonsin förr, nu var det bara att köra på i full fart. Trodde vi. Lyckan varade till sommaren -97 då våra bekymmer med kommunen som tillståndgivare för vår vin- och ölbar kulminerade med hot om indraget tillstånd. Inte för att vi någon gång misskött oss utan enbart av byråkratisk tolkning av lagen. Under alla år med Länsstyrelsen som tillståndsgivare var det inga problem, men nu blev det. Efter många underliga turer gick det tack vare Ellika Mogensen på Villa Sjötorp att ordna det hela. Hon står med sitt tillstånd numera med kommunens goda minne för serveringen av vin och öl. Tack Ellika!

Det innebär också att den period där medlemmarna måste föranmäla att de tänker komma på våra konserter tack och lov nu är förbi. Ni kan som förr slinka in spontant när helst ni har lust. Vill ni trots allt förboka plats för att vara säkra på att komma in de heta publikkvällarna är ni som vanligt välkomna att ringa oss. Telefonnumret är xxx xx. Välkomna!

Välkomna också att än en gång bygga upp verksamheten. Fågel Fenix har inte dukat under än, vare sig av lokalbyten, mordbränder eller byråkratiskt krångel. Låt oss tillsammans fortsätta en trivsam tillvaro med god musik och social samvaro i egen regi.

Och missa inte heller chansen att smaka på X-tian goa och spännande matlagningskonst.

 

Jazzlänkar    

 

Bilder        

Bli medlem i L´Jazz. L'Jazz är en ideell förening. Kvaliteten på våra konserter är hög. Men kvalitet kostar. Hjälp oss hålla kvaliteten.
Medlemsavgiften är 200 kr per kalenderår.
Som medlem får du 30 kr rabatt på alla vår- o höstkonserter. Förutom våra utskick och andra förmåner. Ange namn, adress, e-post adress på inbetalningen

Betala in på pg 378842-9 eller i entrén före konsert.