Huvudsida >> Konsertprogrammet >> Bokning >> Kontakt >> Vägbeskrivning

>> Jobba ideellt på klubben >> Få utskick via mail 

  

LINA NYBERG BAND

 

 

 

            LINA NYBERG BAND på turné våren 2012

                                    Line‐up: Lina Nyberg, voc, Cecilia Persson, p,   

David Stackenäs, g, Josef Kallerdahl, b, Peter Danemo, dr

Torsdag 26/1

Foto: Miki Anagrius

 

Jazz‐ och improvisationssångerskan Lina Nyberg har sedan 20 år profilerat sig som en av de mest kreativa och egensinniga musikerna i Norden. Hon har framträtt i ett stort antal länder och jobbat med några av de främsta musikerna i världen. I mars 2011 tilldelades hon Sveriges Radios pris Jazzkatten som "Årets Musiker" med motiveringen: "Med tretton skivor i eget namn och den fjortonde snart på väg har hon utmärkt sig som en av de starkaste rösterna i svensk jazz. En unik, sångerska, kompositör och textförfattare som både djupt berör och har stor känsla för humor. En scenpersonlighet svensk jazz absolut inte klarar sig

utan."

 

I augusti 2011 släppte Lina tillsammans med sitt band och gäster ett nytt album, PALAVER (Moserobie records). Musiken är en blandning av influenser från brasiliansk Tropicalia, europeisk friform, impressionistisk konstmusik, American Songbook och den klassiska jazzen. De säregna och poetiska texterna har ofta en komisk twist likväl som en dramatisk nerv. Varje enskild sång på den nya skivan är tillägnad en person som betytt mycket för Lina. Möt Aliisa, Claude, Paul, Jelâluddîn och de andra.

 

Karriären inleddes med samarbetet med Esbjörn Svensson och duoskivan Close (Prophone records) och sedan dess har Lina gjort 14 CDs i eget namn med gräddan av svenska jazzstjärnor. Lina har även de senaste åren kommit att bli en flitig debattör om musikernas och musikens position i Sverige.

 

Hennes 20‐årsjubileum som artist firades med skivan ”The Show” (2008) och en iscensatt konsert på Teater Lederman i Stockholm. CD:n, föreställningen och även den efterföljande turnén uppmärksammades stort.

 

Pressklipp om senaste skivan PALAVER:

 

"... ju mer jag lyssnar, ju mer växer det. Som det brukar med Linas skivor."

Dagens Skiva

 

"..Lina Nybergs röst är lika unik som hennes förmåga att skriva underfundiga texter, och här faller allt på rätt plats i en musikalisk omgivning..."

Dig Jazz

 

"Lina Nyberg har smak för det djärvt drastiska, det vackra i det skeva. Den där dramatiken skapas inte minst av Nybergs sinnliga, fysiska bruk av orden och deras karaktär i texterna." GöteborgsPosten

 

"Rösten byter skepnad som ett sagoväsen, rör sig lekset innerligt i materialets starka viljor och rika stämningar. Med subtila medel når Nyberg radikalt frigörande, omstörtande perspektivskiften. Som kompositör, poet och sångare har hon formkoll, brett uttryck och en ovanlig klanglig träffsäkerhet."

Kristianstadsbladet

 

"Hon ser till att alltid äntra den svenska jazzscenen från ett nytt håll. Det och hennes röstkapacitet gör henne så spännande...en av de absolut viktigaste sångerskorna det här landet äger. Kvalitet, kvalitet och kvalitet."

Nerikes Allehanda

 

"Om Lina Nybergs hjärna vore en attraktion på Liseberg, så skulle man vara åksjuk i tre dagar efteråt. Och älska det. Det är bara att lyfta på tonsuren för en så ohämmad fantasi och musikalitet.."

Sydsvenskan